Ηλιακή ενέργεια και περιβάλλον

Ηλιακή ενέργεια και περιβάλλον

Η ηλιακή ενέργεια είναι καθαρή, ανεξάντλητη, ήπια και ανανεώσιμη. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν ελέγχεται από κανέναν και αποτελεί ένα ανεξάντλητο εγχώριο ενεργειακό πόρο, που παρέχει ανεξαρτησία, προβλεψιμότητα και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία.

Τα φωτοβολταϊκά είναι μία από τις πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες της νέας εποχής που ανατέλλει στο χώρο της ενέργειας. Μιας νέας εποχής που θα χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από τις μικρές αποκεντρωμένες εφαρμογές σε ένα περιβάλλον απελευθερωμένης αγοράς. Θεωρούνται τα ιδανικά συστήματα ενεργειακής μετατροπής καθώς χρησιμοποιούν την πλέον διαθέσιμη πηγή ενέργειας στον πλανήτη και παράγουν ηλεκτρισμό, που αποτελεί την πιο χρήσιμη μορφή ενέργειας.

Κάθε κιλοβατώρα ηλεκτρισμού που προμηθευόμαστε από το δίκτυο της ΔΕΗ και παράγεται από ορυκτά καύσιμα, επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα τουλάχιστον κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι, ως γνωστόν, το σημαντικότερο “αέριο του θερμοκηπίου” που συμβάλλει στις επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές.

Επιπλέον, παράγονται  πολλοί άλλοι επικίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον ρύποι, όπως τα καρκινογόνα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κλπ

Ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός  κιλοβάτ, αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους.

Δεδομένου ότι η παραγωγή και κατανάλωση του ηλιακού ηλεκτρισμού γίνονται τοπικά, με την εφαρμογή των φωτοβολταϊκών, αποφεύγονται οι σημαντικές απώλειες της μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρισμού και κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10% σε σχέση με τη συμβατική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του δικτύου. Η βαθμιαία αύξηση των μικρών ηλεκτροπαραγωγών μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά τη διαρκή αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καλυφθεί με μεγάλες επενδύσεις για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Από την άλλη, η μέγιστη παραγωγή ηλιακού ηλεκτρισμού συμπίπτει χρονικά με τις ημερήσιες αιχμές της ζήτησης (ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες), βοηθώντας έτσι στην εξομάλυνση των αιχμών φορτίου, στην αποφυγή black-outκαι στη μείωση του συνολικού κόστους της ηλεκτροπαραγωγής, δεδομένου ότι η κάλυψη αυτών των αιχμών είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Σημειωτέον ότι, κάθε ώρα black-outκοστίζει στην εθνική οικονομία 25-40 εκατ. ευρώ.

Η στροφή στις καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή, αποτελεί τη μόνη διέξοδο για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών που απειλούν σήμερα τον πλανήτη. Γι’ αυτό το λόγο σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζονται προγράμματα επιδότησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών.  Τα προγράμματα αυτά έχουν 2 κύριους στόχους. Την άμεση αύξηση της ποσότητας παραγόμενης ενέργειας από καθαρές πηγές ενέργειας και την μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, μέσω οικονομίας κλίμακας. Δηλαδή όσο περισσότερα φωτοβολταϊκά συστήματα εγκαθίστανται, τόσο μικρότερο γίνεται το κόστος παραγωγής τους. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών θα εξισωθεί με το κόστος παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Τα πλεονεκτήματα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών είναι:

• μηδενική ρύπανση

• αθόρυβη λειτουργία

• αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (που φθάνει τα 30 χρόνια)

• απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές

• δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες

• ελάχιστη συντήρηση